De meest voorkomende tandheelkundige specialisten

Geplaatst op

Er zijn diverse mondzorgverleners die betrokken kunnen worden bij het gezond houden en krijgen van je tanden, tandvlees, gebit en mond. In deze blog geven we een korte beschrijving van de diverse werkzaamheden die deze tandheelkundige zorgverleners uitvoeren.

De tandarts

De tandarts is de medische specialist die je als eerste zult aanspreken wanneer je klachten hebt met betrekking tot je mondgezondheid. Ook kan de tandarts diverse behandelingen voor je uitvoeren en onderhoudt en verzorgt hij je tandvlees, vullingen, bruggen en meer.

Endodontist

Een endodontist is gespecialiseerd met het in kaart brengen de oorzaak, preventie en behandeling die gerelateerd is aan een ziekte of een beschadiging van de tandpulpa of de zenuw onder de tanden. Een endodontist kan wortelkanaalbehandelingen en andere worteloperaties voor je uitvoeren.

Radioloog

Een radioloog is een gespecialiseerd mondverzorger die zich bezighoudt met het nemen van röntgenfoto’s en het interpreteren van diverse gegevens die hieruit voortkomen. De conclusies uit deze interpretaties vormen dan weer een basis in het stellen van een diagnose en het in kaart brengen van diverse ziekten en aandoeningen.

Patholoog

Een patholoog, en specifiek een mondpatholoog, is een onderzoeker die de ziekten en aandoeningen in de mond bestudeert. Daarnaast doen mondpathologen ook diagnoses aan de biosie die hen door een andere specialist wordt doorgestuurd.

Mond- en kaakchirurg

De mondchirurg en de kaakchirurg is een van de meest bekende tandheelkundige medische specialisten waar men wel eens van gehoord heeft, naast de tandarts zelf natuurlijk! De reden hiervoor is dat de kaakchirurg diverse specialistische behandelingen uitvoert zoals het veel voorkomende trekken van de verstandskiezen. Desalniettemin voeren mond- en kaakchirurgen nog aardig wat andere behandelingen uit die misschien wat minder veel voorkomen. Zo kunnen mond- en kaakchirurgen bijvoorbeeld ook ingezet worden voor het verwijderen van tumoren in de mondholte of het repareren van gespleten gehemelte of lippen.

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je op de hoogte van informatie over de thuiszorg en aanverwante gezondheidsonderwerpen.

Contactgegevens

Via info @ amstellandthuiszorg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden