Gaat voedselveiligheid en hygiëne in de toekomst op afstand gecontroleerd worden?

Geplaatst op

In tijden van corona blijkt maar hoeveel er mogelijk is via online communicatie. Echter, gaan we toe naar online keuringen om te bepalen of bedrijven voldoen aan de hygiënemaatregelen en voedselveiligheidseisen? In deze blog bespreken we of dit mogelijk is en wat er momenteel gaande is in de voedselbranche met betrekking tot afgelegen voedselkeuringen. Samen met expert Bureau de Wit, zijn we tot een conclusie gekomen.  

Wat zien we in de praktijk? 

In de praktijk zien we de mogelijkheden van geïnstalleerde camera’s voor voedselhygiëne audits. Zo hebben we uit Amerika een case gezien waarbij een hygiëne audit op afstand werd gehouden. Deze aanpak maakt gebruik van het analyseren van segmenten van live en/of opgenomen videobeelden die willekeurig worden geselecteerd door een externe auditor. De camera’s die op verschillende locaties binnen de operatie worden ingezet, draaien continu, of zenden in ieder geval een video-feed uit tijdens de operationele uren. Het voordeel van deze aanpak heeft een positief effect op werknemers. Werknemers zijn zich bewust van het feit dat ze worden gemonitord. Hierdoor blijven ze vasthouden aan de standaard werkprocedures en hygiënevoorschriften. Ze zijn ook eerder geneigd om hun prestaties te verbeteren. 

Kwaliteit testen via online instructies?

Is het mogelijk om online de kwaliteit te testen van het voedsel en van de werkvloer? Dit vinden we een lastige kwestie. In hetzelfde “experiment” uit Amerika, zagen we een oplossing om de voedselkwaliteit te testen Hierbij gaf een externe auditor de opdracht aan een werknemer om alle instructies te volgen via een skype gesprek. Normaal gesproken komt de auditor zelf langs om zijn puntenlijstje af te gaan en daadwerkelijk het bedrijf te testen. Nu moest de werknemer dit doen voor hem. Dit bleek zeer lastig te zijn omdat de werknemer hier helemaal geen ervaring in had waardoor er nogal wat ruis bleek te zijn. Ook is de vraag of alles eerlijk is vergaan. Het bleek namelijk een stuk makkelijker om vals te spelen omdat de auditor niet alles kan zien. De auditor vroeg wel af en toe om bepaalde plekken beter uit te lichten of bepaalde handelingen te laten zien, maar toch: zeer lastig om te bepalen of alles daadwerkelijk zuiver werd uitgevoerd.

Onmogelijk om kwaliteit te testen

Het leek de toekomst, via videobellen een bedrijf dat met voedsel werkt te auditen op de hygiëne en voedselkwaliteit. In de praktijk blijkt dat we hier nog lang niet aan toe zijn. In Corona tijden was het de enige manier maar om écht de voedselkwaliteit en hygiëne te testen moet een externe partij de ruimte krijgen om grondig te testen. 

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je op de hoogte van informatie over de thuiszorg en aanverwante gezondheidsonderwerpen.

Contactgegevens

Via info @ amstellandthuiszorg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden