Mijn kind heeft spraak- en ademhalingsproblemen, wat nu?

Geplaatst op

We horen vaak dat bij kinderen spraak- en ademhalingsproblemen samen gaan. Dit is ook logisch omdat spreken een samenspel is van lucht dat door de stembanden vibreert en klanken voortstuwt. Wanneer jouw kind aan het rennen en spelen is en alsmaar moet stoppen om op adem te komen denken mensen gelijk aan astma. Dit kan zeker het geval zijn maar is een sommige gevallen niet de juiste diagnose. Je kind weet waarschijnlijk niet beter omdat hij er gewend aan raakt maar het kan een sterke indicatie zijn van een ernstiger onderliggend probleem. Echter is het ook goed mogelijk dat het gewoon een kwestie is van het aanpassen van houding en gewoontes. Ga in dat geval naar een logopedist. We adviseren logopedist Almere. In deze blog maken we onderscheid tussen ademhalings- en spraakproblemen.

Hoe weet ik of mijn kind ademhalingsproblemen heeft?

De grootste hint is wanneer jouw kind erg veel moeite heeft met sporten en spelen. Wanneer hij continue buiten adem is, duidt dit op niet optimaal werkende longen. Tekenen die minder schrijnend zijn, kun je ondervinden door tijdens het eten en praten goed op de ademhaling van je kind te letten. Ademt hij erg zwaar tijdens het eten of hapt hij telkens naar adem terwijl hij praat? Dit hoeft niet meteen te duiden op slecht werkende longen maar kan ook een andere oorzaak zijn. We adviseren altijd om eerst langs de kinder- of huisarts te gaan. Hij sluit bepaalde factoren uit en vertelt dan wat het beste is om te doen. Hij kan je bijvoorbeeld doorsturen naar een longarts, een logopedist of zelfs een diëtist. Ademhalingsproblemen komen namelijk veel voor bij kinderen met overgewicht maar ook bij kinderen met voedselallergieën of voedselintoleranties. 

Hoe weet ik of mijn kind spraakproblemen heeft?

Spraakproblemen bij een kind zijn makkelijk te herkennen maar het is moeilijk vast te stellen wat nou verstandig is om te doen. Wanneer kinderen slissen bijvoorbeeld is het makkelijk vast te stellen dat hij een spraakprobleem heeft, maar de oorzaak kan binnen een paar jaar uit zichzelf verdwijnen. Vaak is het namelijk zo dat de kaken en tanden van een kind nog niet zijn ontwikkeld waardoor er een slis ontstaat. Een logopedist weet hier raad mee. 

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je op de hoogte van informatie over de thuiszorg en aanverwante gezondheidsonderwerpen.

Contactgegevens

Via info @ amstellandthuiszorg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden