Tandheelkundige gezondheid en tandverkleuring

Geplaatst op

Er zijn verschillende redenen waarom je tanden verkleuren. Hoewel er meerdere  dingen zijn die je hieraan kunt doen, is het ondanks wel vervelend. De beste manier om tandverkleuringen tegen te gaan is door een levensstijl te hebben die ervoor zorgt dat ze langer wit blijven. In deze blog geven we je daarom een paar tips om je tanden langer wit en mooi te kunnen houden.

Let op: hoewel je veel zelf zou kunnen doen, moet je natuurlijk altijd op de hoogte zijn van hoe gezond je tanden en je mond zijn. Daarom raden wij je aan om regelmatig de tandarts te bezoeken voor een periodieke controle. Wij adviseren je in het bijzonder deze tandarts in Amsterdam.

Eten en drinken

Vlekken aan de tanden worden veelal veroorzaakt door het regelmatig nuttigen van thee, frisdrank, wijn en koffie. Maar ook zekere groenten en fruit kunnen verkleuring van de tanden veroorzaken.

Roken

Roken heeft veel slechte gevolgen voor de gezondheid. Inmiddels is ook aangetoond dat roken ook nog de witheid van je tanden kan aantasten.

Slechte tandhygiëne

Regelmatig en goed onderhoud van je tanden is noodzakelijk om er voor te zorgen dat je tanden langer mooi en wit blijven. Als je niet voldoende poetst, flosst en spoelt met bijvoorbeeld een antiseptisch mondspoelmiddel om tandplak te verwijderen, alsmede het verwijderen van stoffen die vlekken kunnen veroorzaken (denk hierbij aan koffie en tabak), dan kan dit tandverkleuring tot gevolg hebben.

Bepaalde ziekten en aandoeningen

Verschillende ziekten die het glazuur en het tandbeen kunnen aantasten, kunnen op den duur leiden tot tandverkleuringen. Het behandelen van bepaalde aandoeningen kan daarbovenop ook nog eens de kleur van de tanden aantasten.

Medicijngebruik

Sommige medicijnen hebben een negatief effect op de kleuring van je tanden. Zo is bijvoorbeeld van tetracycline en doxycycline (beide soorten van antibiotica) bekend dat ze de tanden verkleuren bij kinderen waarvan de tanden nog in ontwikkeling, of nog niet volgroeid zijn.

Tandheelkundig materiaal

Sommige zaken die in de tandheelkunde worden gebruikt, kunnen de tanden een grijs-zwarte kleur geven.

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je op de hoogte van informatie over de thuiszorg en aanverwante gezondheidsonderwerpen.

Contactgegevens

Via info @ amstellandthuiszorg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden