Geplaatst op
Veroorzaakt het eten en drinken van suikerhoudend voedsel en dranken nou echt de gaatjes in de tanden en kiezen? Of gebruiken ouders het bijvoorbeeld alleen als reden om kinderen minder snoep te laten eten?
Hoe ontstaan cariës?
Cariës, beter bekend als gaatjes in de tanden of kiezen krijg je in je tand als het tandglazuur is afgebroken of is ‘opgelost’ door tandplak (een kleverige bacterie die zich op natuurlijke wijze in het spijsverteringsproces vormt). Het verloop van het krijgen van een gaatje is over het algemeen pijnloos. Doordat het tandglazuur van hard en dicht ‘materiaal’ is, merk je pas dat je een gaatje aan het ‘kweken’ was als deze er al zit. Een gaatje zelf kan uiteindelijk wel erg veel pijn doen, doordat er zenuwuiteinden bloot komen te liggen. Als je het gaatje onbehandeld laat kan de tand uiteindelijk zelfs uitvallen. Maak daarom meteen een afspraak bij de tandarts als je pijn krijgt in je tand(en) of kiezen.
Veroorzaakt suiker cariës?
Nee, suiker veroorzaakt geen gaatjes, bacteriën veroorzaken gaatjes. Maar, de vertering van suiker zorgt wel voor bacteriën, die, als ze niet goed beheerd worden, niet alleen gaatjes veroorzaken, maar ook tandvleesproblemen en zelfs tot tandverlies kunnen leiden. Wanneer we voedsel eten, worden er zuren door ons lichaam aangemaakt om het voedsel af te breken en zo de spijsvertering te bevorderen. Deze zuren demineraliseren onze tanden. Gelukkig worden onze tanden opnieuw gemineraliseerd door onze tanden te poetsen, gefluoreerd water te drinken en zelfs door ons eigen speeksel. Je kunt dus af en toe gerust een lekker snoepje eten of suikerhoudende drankjes drinken, zolang je je tanden maar goed verzorgd en op controle komt bij de tandarts, bijvoorbeeld bij Tandheelkundig Centrum Nederland.
Hoe kun je gaatjes voorkomen?
Om gaatjes te voorkomen hoef je suiker dus niet per se op te geven. Zorg er voor dat je je tanden twee keer per dag poetst, dagelijks gebruik maakt van ragers of tandenstokers en tussen de maaltijden door suikervrije kauwgom gebruikt. Kauwgom neemt het ergste deel van de tandplak op. Let er op dat kauwgom geen vervanger is voor het poetsen van je tanden!