Wat je allemaal moet weten over jouw uitvaart

Geplaatst op

Vrijwel niemand wil nadenken over zijn eigen dood. Toch is het wél belangrijk om bepaalde zaken te regelen voordat je komt te overlijden. Dit doe je niet voor jezelf maar voor je nabestaanden. Je kunt bijvoorbeeld een uitvaartverzekering aangaan om jouw naasten tegemoet te komen bij de uitvaart.
In deze blog vertellen we je meer over wat essentieel is om te weten en te regelen.

Uitvaart 

Een uitvaart bestaat uit alle handelingen en plechtigheden die komen na het overlijden van een persoon. Voor Christenen is het bijvoorbeeld gebruikelijk om een condoleance te houden. Daarna is er een ceremonie in de kerk waarna de persoon wordt begraven op de begrafenis of wordt gecremeerd. Dit geeft alle geliefde nabestaanden een moment om samen te komen en de overledene te gedenken.  Een uitvaart is hierdoor een essentieel moment in het rouwproces voor vele mensen. Hier komen echter wel kosten bij kijken. Een gemiddelde uitvaart kost tussen de 4.000 en 10.000 euro. Om de nabestaanden te helpen is het mogelijk om een uitvaartverzekering te nemen. Hierbij betaal je een klein bedrag per maand die wordt uitgekeerd wanneer je komt te overlijden.  Hiermee kunnen nabestaanden de uitvaart bekostigen of diensten betalen, zonder financieel verantwoordelijk te zijn. Naast de kosten kan het ook zo zijn dat je bepaalde wensen hebt voor de uitvaart: je favoriete muziek, je mooiste foto’s, een thema enzovoort. Schrijf dit op of bespreek dit met je naasten. Zo heb je toch nog grip op de uitvaart vanuit het hiernamaals.

Testament

Het klinkt een beetje luguber, maar nadat je overlijdt is het niet meer mogelijk om met de nabestaanden te communiceren. Dit is logisch. Het is daarom verstandig om naast een plan voor de uitvaart te hebben, ook alle zaken in een testament te zetten. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met jouw eigendommen en verplichtingen? Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen, want helaas kan niemand voorspellen op welke dag hij komt te overlijden. 

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je op de hoogte van informatie over de thuiszorg en aanverwante gezondheidsonderwerpen.

Contactgegevens

Via info @ amstellandthuiszorg.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden